Helppo A -tasoinen valmennus Bairdonissa 14.9.2010

Kuvaus

Taso 3: Helppo A // Tunneilla harjoitellaan takaosakäännöstä, sulku- ja avotaivutusta, keskikäynnin kokoamista, lisättyä ravia ja laukkaa, vastalaukkaa ja laukanvaihtoja käynnin kautta. Pääpaino on askellajien vapaudessa ja säännöllisyydessä, liikkeiden vaivattomuudessa, kuolaintuntuman pehmeydessä ja etuosan keveydessä. Sopii ratsukoille, joilta sujuvat perusasioiden lisäksi jo vähän vaativammatkin tehtävät. (Valmennukset-sivun määritelmä)

Valmentajana toimii weem.

Tunnin kulku

- Alkuverryttelyksi käynnissä ja ravissa erilaisia kiemurauria, ympyröitä ja voltteja, siirtymisiä ja tempon muutoksia
- Takaosakäännös käynnissä
- Vastalaukkaharjoituksia ja laukanvaihto käynninkautta
- Loppuverryttelyksi kolmikaarista kiemurauraa ohjastuntumaa keventäen

Osallistujat

1. Tiksu biscuitponies@luukku.com - Blimey
2. EmmiN. sairaanmakeeta@gmail.com - Party Machine 69
3. Nanna K. nonuzki@hotmail.com - Boldewr Anynnawg

Kommentit

Tiksu ja Blimey

Alusta asti Blimey näytti olevan hyvin kuulolla ja se seurasi hyvin antamia käskyjäsi nopeatempoisessa alkuverryttelyssä, jossa monet pienet harjoitukset seurasivat toistaan nopealla tahdilla. Kiemurauranne pullistuivat aina silloin tällöin vähän turhan paljon, mutta huomautettuani asiasta se korjaantui. Siirtymiset olisivat voineet olla hieman terävämmät, varsinkin pysähtymisissä sait ottaa aika rajustikin, että Blimey pysähtyi. Ota mukaan keskivartalon lihaksesi, istunta, ohjasapu ja äänet, älä pysäytä pelkällä ohjalla. Pysähtymisestä raviin siirtyminen saisi olla vielä terävämpi, vaikka aika hyvä se oli jo nytkin.

Takaosakäännös käynnissä oli valmennuksen varsinainen aihe. Koska kaikki harjoitukseen osallistuvat ponit jo käytännössä tiesivät mikä tehtävä oli, pääsitte suoraan varsinaiseen harjoitukseen. Harjoituksessa ravasitte uraa pitkin ja lyhyelle sivulle tullessanne siirryitte käyntiin ja lyhyeltä sivulta kääntyminen pituushalkaisijalle. Pituushalkaisijaa kävelitte 1/4 matkaa, jonka jälkeen pysähdys, takaosakäännös 180 astetta, matka jatkuu, pitkällä sivulla taas harjoitusravia ja toiselta lyhyeltä sivulta uudestaan sama harjoitus, nyt kääntyminen toista kautta. Käyntinne oli aluksi vähän liian hidasta, mutta sait kyllä hyvin käskettyä Blimeyta eteenpäin, jolloin se askelsi oikein nätisti. Ensimmäinen käännöksenne oli vähän hätäinen ja askeleet epätasaisia, oma istuntasi jännittyi ja nojasit aika paljon eteen. Käännöksenne myös jäi hieman vajaaksi, mistä johtuen poni ei ollut ihan suora lähtiessänne jatkamaan matkaa. Korjasit kuitenkin hyvin virheitäsi harjoituksen edetessä, ja lopulta teitte aivan nappisuorituksen. Se riitti, hyvä!

Seuraavaksi teimme hieman laukkaharjoittelua. Alkuun tehtävä vastalaukasta oli suhteellisen helppo: laukannosto lyhyellä sivulla ja laukassa loivakaarinen kiemuraura, jossa siis asetus vaihtaa laukan vastalaukaksi. Blimey taisi olla hieman unessa tai sitten se halusi lusmuilla, sillä ensimmäinen laukannostonne meni ihan päin prinkkalaa. Saatuasi laukan nostettua kaari onnistui ihan hyvin ja seuraavalla kerralla vielä paremmin, sillä Blimey piti laukan pyörimässä ihan sopivasti. Seuraavana harjoituksena oli laukata lävistäjälle ja jatkaa samaa laukkaa lävistäjän jälkeenkin niin kauan, että laukka pyöri hyvin. Tässä saittekin laukata hetken aikaa, että sait ohjattua Blimeyn asettumaan kunnolla ja laukkaamaan nättiä, pyörivää laukkaansa kulmienkin läpi.

Lopuksi vielä harjoiteltiin vähän laukanvaihtoa käynnin kautta. Harjoituksessa laukataan lävistäjälle hallitussa laukassa, siirtyminen käyntiin ja samantien laukka uudestaan, nyt niin että suunta vaihtuu. Blimeylle siirtyminen laukasta käyntiin oli vähän hankala, mutta sait sen onnistumaan ihan riittävän hyvin. Loppuverryttelyksi vielä kevyessä ravissa kolmikaarista kiemurauraa pikku hiljaa ponille lisää ohjaa antaen. Harjoitelkaa kotona paljon siirtymisiä, niin hyvä tulee!

EmmiN. ja Party Machine 69

Kun hiljaa naureskelin nähdessäni maneesiin talutettavan söpöä shetlanninponia, ei todellakaan ensimmäisenä mielessäni ollut niin taitava poni kuin miksi Masi osoittautui heti alkuverryttelyssä. Se oli loistavasti kuulolla, taipui hyvin ja sen askeleetkin olivat yllättävän matkaavoittavat ja liidokkaat. Surrealistista. Siirtymisenne ja pysähdyksenne olisivat saaneet olla hieman tarkempia, tuntui kuin et ihan olisi vaatinut parasta mahdollista? Tienne olivat tarkkoja, siitä kehuja ja paljon. Tempon muutoksenne olivat hyviä ja ero kahden tempon välillä oli selkeä.

Takaosakäännös käynnissä oli valmennuksen varsinainen aihe. Koska kaikki harjoitukseen osallistuvat ponit jo käytännössä tiesivät mikä tehtävä oli, pääsitte suoraan varsinaiseen harjoitukseen. Harjoituksessa ravasitte uraa pitkin ja lyhyelle sivulle tullessanne siirryitte käyntiin ja lyhyeltä sivulta kääntyminen pituushalkaisijalle. Pituushalkaisijaa kävelitte 1/4 matkaa, jonka jälkeen pysähdys, takaosakäännös 180 astetta, matka jatkuu, pitkällä sivulla taas harjoitusravia ja toiselta lyhyeltä sivulta uudestaan sama harjoitus, nyt kääntyminen toista kautta. Käyntinne sai riittävän puhdin vasta, kun huomautin asiasta. Kyllä käynnissäkin pitää ratsastaa! Ensimmäinen takaosakäännöksenne meni hyvin, vähän myöhässä merkatusta kohdasta, ja Masi olisi saanut olla aavistuksen suorempi, sillä sen kaula kääntyi vähän asetuksen suuntaan. Toisella kerralla Masi oli jo paljon suorempi ja ajoituksesi kääntymiseen oli parempi. Kolmannella kerralla onnistuitte jo mallikelpoisesti ja sama tyyli jatkui harjoituksen loppuun asti.

Seuraavaksi teimme hieman laukkaharjoittelua. Alkuun tehtävä vastalaukasta oli suhteellisen helppo: laukannosto lyhyellä sivulla ja laukassa loivakaarinen kiemuraura, jossa siis asetus vaihtaa laukan vastalaukaksi. Masin laukka oli alkuun vähän jäykkää, mikä hankaloitti tehtävän suorittamista. Laukattuanne hetken aikaa ihan vain ympyrää laukka parani ja alkoi pyörimään, jonka jälkeen tehtävän suorittaminenkin oli helppoa kuin heinän teko. Seuraavana harjoituksena oli laukata lävistäjälle ja jatkaa samaa laukkaa lävistäjän jälkeenkin niin kauan, että laukka pyöri hyvin. Vastalaukan pyörittäminen oli Masille ilmeisesti helppoa. Hyvä!

Lopuksi vielä harjoiteltiin vähän laukanvaihtoa käynnin kautta. Harjoituksessa laukataan lävistäjälle hallitussa laukassa, siirtyminen käyntiin ja samantien laukka uudestaan, nyt niin että suunta vaihtuu. Masi kiihdytti laukkaa aika paljon, kun käännyitte lävistäjälle, mikä tottakai vaikeutti siirtymistä käyntiin. Ensimmäisellä kerralla Masilla myös oli hirveä kiire käynnissä, joten saitte luvan nostaa laukan vasta, kun poni oli rauhoittunut käyntiin. Seuraavalla kerralla olit itse paremmin hereillä ja pidit Masin kuulolla. Käyntipätkänne oli alkuun hieman liian pitkä, mutta harjoituksen myötä se lyheni hyvin. Loppuverryttelyn kiemurauralla Masi hörisi tyytyväisenä ja pystyit pikkuhiljaa pidentämään ohjaa, jotta se sai hyvin venytettyä selkäänsä. Vaikka valmennus menikin aika hyvin, muistakaa harjoitella kotona ahkerasti!

Nanna K. ja Boldewr Anynnawg

Astuessanne maneesin taisit huokaista helpotuksesta, sillä huomasin kyllä mitä kaikkea jännittävää Antto näki parkkipaikalla ja tallipihalla. Ensimmäisestä sekunnista asti tiesin, ettei tästä valmennuksesta tulisi tylsää tuollaisen häseltäjän kanssa. Alkuverryttelyssä venyivät Antton lihasten lisäksi ainakin minun hermoni yrittäessäni antaa sinulle ohjeita, joilla saisit Antton keskittymään tekemään sitä mitä piti, eikä kiusaamaan muita osallistuvia oreja. Onneksi kiemuraurissa, volteissa ja siirtymisissä oli sen verran hommaa, että lopulta Anttokin taisi todeta, että kannattaisi ehkä keskittyä, niin ei tuo selässä istuva hermostuisi niin pahasti.

Takaosakäännös käynnissä oli valmennuksen varsinainen aihe. Koska kaikki harjoitukseen osallistuvat ponit jo käytännössä tiesivät mikä tehtävä oli, pääsitte suoraan varsinaiseen harjoitukseen. Harjoituksessa ravasitte uraa pitkin ja lyhyelle sivulle tullessanne siirryitte käyntiin ja lyhyeltä sivulta kääntyminen pituushalkaisijalle. Pituushalkaisijaa kävelitte 1/4 matkaa, jonka jälkeen pysähdys, takaosakäännös 180 astetta, matka jatkuu, pitkällä sivulla taas harjoitusravia ja toiselta lyhyeltä sivulta uudestaan sama harjoitus, nyt kääntyminen toista kautta. Varsinkin alkuun käännöksenne olivat vähän hätäisiä, tai sitten ne vain tuntuivat siltä Antton lyhyiden askelten takia. Se kuitenkin oli kuulolla ja sait sen hyvin pidettyä luotisuorana, mikä tuntui olevan tappelun takana, joten en puuttunut askeleisiin sen enempää. Tämä ei selvästikään ollut Anttolle se paras harjoitus, sille jäi ihan liikaa aikaa tuijotella peilejä ja maneesin seiniä. Saitkin ravipätkillä tehdä myös pieniä voltteja, asetuksen vaihdoksia ja siirtymisiä, jotta Antton keskittyminen ei herpaantuisi. Käännökset itsessään sujuivat varsin mallikkaasti.

Seuraavaksi teimme hieman laukkaharjoittelua. Alkuun tehtävä vastalaukasta oli suhteellisen helppo: laukannosto lyhyellä sivulla ja laukassa loivakaarinen kiemuraura, jossa siis asetus vaihtaa laukan vastalaukaksi. Vastalaukan pitäminen oli Anttolle ehkä hieman hankalaa, tai ainakin se näytti siltä, että oli juuri siirtymässä raviin tai vaihtamassa laukan oikeaksi. Parin suorituksen jälkeen tehtävä kuitenkin sujui eikä Antto vaihtanut laukkaa. Seuraavana harjoituksena oli laukata lävistäjälle ja jatkaa samaa laukkaa lävistäjän jälkeenkin niin kauan, että laukka pyöri hyvin. Tässä tehtävässä onnistuitte varsin hyvin ja teille riittikin vain yksi kerta tätä.

Lopuksi vielä harjoiteltiin vähän laukanvaihtoa käynnin kautta. Harjoituksessa laukataan lävistäjälle hallitussa laukassa, siirtyminen käyntiin ja samantien laukka uudestaan, nyt niin että suunta vaihtuu. Antton päähän oli tainut jäädä, että tässä nyt sitten mennään vaan, sillä siirtyminen käyntiin oli aika hankala eikä lainkaan niin nopea kuin olisin toivonut. Vastalaukka sujui nyt jo paljon paremmin, joten saitte kotiläksyksi harjoitella laukka-käynti-laukka-siirtymisiä paljon. Loppuverryttelyssä kiemurauraa ja loppupalaute, hyvin meni valmennus!

Koodaus, tekstit ja kuvat ellei toisin mainita © weem
Luvaton kopiointi on rikos.