Valmennusryhmä - maastoesteet

Bairdonilla on alusta saakka ollut tapana järjestää valmennuksia. Tällä kertaa touko-kesäkuussa 2013 järjestetään valmennusryhmä, joka kokoontuu useamman kerran harjoittelemaan maastoesteillä. Valmentajana toimii Wendy Bairfort (weem). Tervetuloa!

Valmennus on tarinavalmennus ja jokaiselta valmennukseen osallistuvalta toivotaan tarinaa saapuvaksi viimeistään valmennuspäivänä, myös etukäteen saa tarinoita laitella. Valmentaja antaa myös kirjallisen kommentin valmennuksen kulusta.

Pohjaa tarinoille

4.5.2013 - tukit

Ensimmäisellä valmennuskerralla tutustutaan erilaisiin tukkiestetyyppeihin. Aukealta ja lähistön reitiltä löytyy yksittäisiä, erikorkuisia tukkeja, joilla lämmitellään. Sen jälkeen siirrytään hyppäämään tukkisarjoja, joissa on vaihdellen yksi, kaksi tai kolme laukkaa esteen osioiden välissä.

18.5.2013 - pituusesteet

Toisella valmennuskerralla hypätään erilaisia pituusesteitä. Lähistöltä löytyy yksittäisinä trakehnerhauta, pöytä ja tukkiokseri. Näihin voi halutessaan yhdistää myös yksittäisen tukkiesteen joko alkuun tai loppuun. Ratsukot saavat hypätä näitä esteitä omaan tahtiinsa, omaa hevosta tunnustellen. Valmentaja auttaa ja neuvoo yksitellen jokaista.

1.6.2013 - omatoiminen harjoittelu 1

Kolmannella kerralla ratsukot saavat hypätä omatoimisesti haluamiaan estetyyppejä. Valmentaja auttaa ja neuvoo jokaista yksitellen, ja tarvittaessa myös näyttää mallisuorituksen omalla ratsullaan. Tänään vaihtoehtoina ovat ylös- ja alashypyt, tarkkuusesteet ja vesieste (alashyppy veteen, rinnettä ylös). Valmennettaville suositellaan vain yhden tai maksimissaan kahden estetyypin harjoittelemista.

15.6.2013 - omatoiminen harjoittelu 2

Neljännelläkin kerralla ratsukot saavat hypätä omatoimisesti haluamiaan estetyyppejä. Valmentaja auttaa ja neuvoo jokaista yksitellen, ja tarvittaessa myös näyttää mallisuorituksen omalla ratsullaan. Tänään vaihtoehtoina ovat vesieste (laukassa veteen, este vedessä, ylöshyppy pois vedestä), banketti (ylöshyppy, tukkieste tai sen ohitus ja alashyppy), risuesteitä ja hauta. Valmennettaville suositellaan vain yhden tai maksimissaan kahden estetyypin harjoittelemista.

Osallistuminen

Jotta ratsukko voi osallistua valmennukseen, on hevosen omilta sivuilta löydyttävä hevosen koulutustaso tai potentiaali maastoesteratsastuksessa ja jonkinlainen maininta hevosen luonteesta.

Osallistuaksesi valmennukseen ilmoita itsesi ja hevosesi mukaan sähköpostilla osoitteeseen weemvirt@gmail.com alla olevassa muodossa, otsikoituna "Valmennusryhmä". Valmennukseen otetaan kolme ensimmäistä ilmoittautunutta. Päästäksesi mukaan ilmoita itsesi viimeistään 2.5.

Ilmoittautumismuoto:
ratsastajan nimi - <a href="http://-alkuinen osoite">Hevosen lempinimi</a>
Ilmoita ratsastajan nimi, ei nimimerkkiä tyyliin ~*Heb_bul1*~

Osallistujat

1. Mirsa - So Cleverly Determined SU!
2. Laura - Kanteleen Pikku-Piru
3. Ros - ML Hustler

Tarinat ja kommentit

Mirsa - So Cleverly Determined SU!

4.5.2013 - tukit

Maastoestevalmennukset ovat harvinaista herkkua, joten lähdin innolla mukaan kenttätykki-Natsin kanssa kun moinen tilaisuus tarjoutui. Heti ensimmäisessä valmennuksessa aloin kuitenkin lievästi katumaan hevosvalintaani; tamma oli ihan erityisen kiukkuisella päällä, olenkin jo kerennyt unohtamaan miten pirtsakka tuosta tulee jo tiineyden alkupuoliskolla... Alkutunti meni lähinnä muita ratsukoita vältellessä ja kiukkuponia tyynnytellessä, mutta prinsessakin hyväksyi touhun ihan siedettäväksi kun otettiin alle ensimmäiset verryttelyhypyt.

Maastoesteitä täynnä oleva aukea ei ole ehkä turvallisin valinta Natsin kanssa, ja ensimmäiset loikat mentiinkin aika vauhdilla. Kahden megaluokan kettuloikan jälkeen koitettiin vähän himmailla vauhtia, tehdä tiukempia kurveja ja saada hevonen keskittymään lyhyemmillä lähestymisillä. Pahimpien intoloikkien jälkeen Natsi alkoikin väläytellä sitä pientä yhteistyökykyään, ja hypytkin alkoivat muotoutua vähän paremmin estehevosen tekniikkaa muistuttavaksi. Parin hyvän suorituksen jälkeen oli sopiva hetki lopettaa verryttelyhypyt, ottaa odotellessa reipas kierros kenttälaukkaa viimeisten höyryjen purkamiseksi ja sen jälkeen siirtyä verryttelyistä sarjoille. Natsi oli heti ensimmäisellä sarjalla tarkkana, ja pelasti itse hiukan ahtaaksi tulleen sarjan jättämällä yhden askeleen pois ja hyppäämällä vähän kauempaa. Ratsastaja meinasi tässä kohtaa tipahtaa kyydistä (eikä ihan ensimmäistä kertaa tämänkään päivän aikana), mutta hyvin harjoitetuilla tekniikoilla pysyttiin satulassa. Sama kolmen askeleen sarja otettiin uudestaan pienen temmonvaihteluharjoituksen jälkeen, ja nyt hevonenkin mahtui vähän paremmin esteiden väliin. Sama sarja hypättiin vielä uudestaan, varmistukseksi ettei hyvin mennyt kerta ollut vahinko. Loppua kohti Natsi alkoi jo rauhoittua ja keskittyä entistä paremmin annettuihin tehtäviin, eikä yhden askeleen sarjatkaan tuottaneet vaikeuksia. Hienosti päättyneiden esteharjoitusten jälkeen vaikutti hevonenkin varsin tyytyväiseltä, kun sai pistellä kierroksen verran vähän reippaampaa laukkaa ennen loppuverryttelyjä.

Valmentajan kommentti: Teidän tekemisenne parani tasaisesti koko valmennuksen ajan. Alun kaahotukseenkin tuli järkeä, kun sait Natsin kuuntelemaan sinua. Reippaassa vauhdissahan ei sinänsä ole mitään pahaa, kunhan se on hallinassa ja hevonen osaa myös lyhentää askeltaan. Natsi selvästikin vaatisi pidemmät alkuverryttelyt, jottei se olisi liian innokas esteillä.

Laura - Kanteleen Pikku-Piru

4.5.2013 - tukit

Olin todella väsynyt ja väsymykseni oli tarttunut Kantsuunkin. Löntystimme kohti Braidonia ja aukeaa, jossa tarkoituksenamme oli harjoitella tukkiesteitä. Emme olleet aikaisemmin hypänneet kyseistä estetyyppiä, joten odotin valmennukselta paljon. Aukean lähellä Kantsu alkoi tepastella hieman reippaammin, jopa hieman levottomasti. Rauhoittelin oria, sekä itseäni, sillä tukit jännittivät minuakin.

Aloitimme lämmittelyn ja päätin tutustua Kantsun kanssa alueeseen sekä kierrellä tukkiesteiden ympäri. Esteet tuntuivat todella leveiltä ja minua epäilytti pääsisikö Kantsu niiden yli, sillä orilla on tapana ponnistaa enemmän ylös, kuin eteenpäin. Päätin kokeilla pienimmän näköistä tukkia, joka sijaitsi aivan aukion reunalla. Kannustin Kantsua eteenpäin ja se lähti rennolla laukalla kohti tukkiestettä. Juuri ennen estettä kannustin ori eteenpäin, jotta emme läsähtäisi esteen päälle, vaan menisimme komeasti yli. Kantsu reagoi apuihini liiankin voimakkaasti ja loikkasi kovaa ja korkealle, mutta pääsimme esteen yli. Kehuin oria ja hyppäsin esteen vielä muutamaan kertaan.

Wendy pyysi meitä siirtymään tukkisarjoille, jotka tulisivat tuottamaan sekä minulle, että Kantsulle ongelmia. Itse olen todella huono laskemaan laukkoja esteiden välissä, eikä Kantsunkaan laskupäässä ole kehumista. Lähestyimme ensimmäistä sarjaa, jossa oli tarkoitus hypätä kolme estettä niin, että ensimmäisen ja toisen esteen väliin jäisi kaksi laukkaa ja toisen ja kolmannen väliin kolme laukkaa. Kannustin Kantsua kohti estettä numero yksi. Ori hyppäsi tukin yli ja lähti harppomaan kohti seuraavaa estettä jättäen vain yhden laukan esteiden väliin. Minulla oli täysi työ pysytellä kyydissä. Toisen esteen jälkeen sain laskettua kolme laukkaa ja pääsimme melko mallikkaasti kolmannen esteen yli. Hyppäsin sarjan uudelleen Wendyn käskystä ja pidätin tällä kertaa oria ensimmäisen ja toisen esteen välissä, jotta ori ei lähtisi hyppäämään suoraan toista estettä. Kolmannen esteen kohdalla Kantsu hyppäsi esteen hieman vinoon. Päätin yrittää vielä kerran, mutta väsymykseni alkoi näkyä ja tuntua ja Kantsu hyppäsi esteet miten sattui. Wendy ehdotti että menisimme lepäilemään ja palaisimme tukkiesteiden pariin myöhemmin.

Valmentajan kommentti: Väsymyksestä huolimatta jaksoitte molemmat tsempata hyvin. Tasaisuutta suorituksiinne kuitenkin kaipailisin, ja sitä saa vain harjoittelemalla. Toistoja, toistoja. Askeleen laskemista on hyvä harjoitella ensin puomeilla ja sitten tavallisilla esteillä, ettei sitten, kun maastoesteitäkin jännittää, tarvitse vielä keskittyä johonkin muuhunkin itselle vaikeaan.

18.5.2013 - pituusesteet

Ravasin Kantsun uudella innolla kohti toista tuntia. Olimme pitäneet kisaamisesta hieman taukoa, joten orilla riitti intoa. Tällä kertaa edessämme olisi erilaisia pituusesteitä. Kantsu nuuhki kesäistä ilmaa ja pärskähti saatuaan siitepölyä nenäänsä. Päätin lämmitellä hyppäämällä muutaman tukkiesteen yli. Olimme harjoitelleet niitä omatoimisesti kotona tutussa maastossa ja oloni muutenkin tunnin suhteen toiveikas.

Lämmiteltyämme päätin hypätä ensin yksitellen muutaman kerran tukkiokserin ja siirtyä sitten hyppäämään sarjassa sekä okseria, että trakehnerhautaa. Pöytäeste saisi jäädä tällä kertaa vähän vähemmälle. Kantsu laukkasi rauhallisella temmolla kohti okseria ja annoin orille hieman pohkeita jotta pääsisimme esteen yli. Hyppy sujui ongelmitta ja tukkiesteiden harjoittelusta oli selvästi ollut jotain apua. Kantsu hidasti vauhtiaan jälleen esteen jälkeen ja jouduin antamaan pohkeita saadakseni oriin eloa. Se lähestyi estettä ja päätti tehdä äkkipysähdyksen jolloin lennähdin orin kaulalle. Päästyäni takaisin satulaan nostin laukan ja tein pari volttia esteen ympäri. Aloitin sarjani uudelleen hyppäämällä okserin, josta suunnistin muutaman voltin saattelemana jälleen kohti hautaa. Annoin Kantsulle pohkeita juuri ennen estettä ja ori hyppäsi esteen yli, tosin hieman vinoon. Taputin ja kehuin Kantsua kovasti, mutta se vaikutti edelleen hieman hermostuneelta kun ravasimme haudan ohi.

Siirryin hyppäämään pyötäestettä, sillä halusin kokeilla sitä edes kerran tämän valmennuksen aikana. Olin tehnyt Kantsun kanssa muutaman taivutusharjoituksen esteiden välissä, jotta se ei olisi niin hermona. Lähestyin pientä pöytäestettä rennossa laukassa ja Kantsu hyppäsi pöydän yli rimaa hipoen ja jälleen se ponnisti enemmän ylös, kuin eteenpäin. Hyppäsin pöyän yli vielä pari kertaa ja sain viimeisellä kerralla orin mallikkaasti yli. Kantsu heilutteli päätään innostuneesti onnistuneen hypyn jälkeen ja päätin hypätä vielä muutaman tukkiesteen loppulämmittelyksi.

Valmentajan kommentti: Teillä sujui tänään todella hyvin! Olitte molemmat hyvässä vireessä, ja vaikka Kantsu vähän hermoili, pysyit kuitenkin itse todella kivasti rentona. Pituusesteillä saitte hyvin pidettyä tasapainon, kotiharjoittelu näkyi kyllä! Mahtavaa edistystä, oli kyllä ilo katsella teidän menoanne.

Ros - ML Hustler

4.5.2013 - tukit

Husu pörisi ja pärski allani minkä kerkesi. Vieras paikka ja vieraat hevoset saivat sen taas mielettömän hermostuneeseen mielentilaan.. Ihankun ei oltais oltu jo niin monissa kisoissakin, että ois jo kerinny tottumaan... Wendyn kehutuksesta aloimme lämmitellä omatoimisesti niityllä. Husu mulkoili muita hevosia, joten vein sen hetkeksi aivan omaan nurkaansa rauhoittumaan. Lihasten lämmetessä ori alkoi myös rauhoittumaan silminnähden ja alkoi painua kuolaintuelle.

Siirryimme lämmittelytukeille. Husu laukkasi hyvällä temmolla kohti tukkeja. Ensimmäisella tukissa se kuitenkin jostain syystä epäröi ja kunnustuksestani huolimatta hyppäsi esteen aivan liian kaukaa ja valtavalla loikalla. Jouduin tekemään ylimääräisen voltin, saadakseni hermostuneen hevosen taas aisoihin. Seuraavat tukis menivät mallikkaasti. En voinut ymmärtää mikä Husua tänä kyseisen päivänä vaivasi. Yleensä se oli mita helpoin ratsu.

Seuraavana olivat sitten ihan oikeat tukkiesteet. Husu korskahti ja nosti päätään mielenosoituksellisesti yrittäessäni pidellä sitä paikoillaan ohjeiden ajan. Seuraavana olisi siis vuorossa sarja. Ohjasin Husun vuorollani tukeille. Ensimmäinen meni hienosti. Toiselle tulimme liian läheltä ja Husu suorastaan kompuroi esteen yli saaden muut haukkomaan henkeään. Pysyimme kuitenkin pystyssä ja sain itseni kammettua takaisin satulaan hevosen kaulalta. Noloa. Ennenkuin tasapainoni oli kunnolla saavutettu takaisin oli Husu jo menossa kohti seuraava estettä, saaden minut viimein mätkästämään alas jättimäisessä hypyssä, johon lähdimme aivan liian kaukaa.. Wendy sai onneksi pyydystettyä Husun samantien ja talutti nolon näköisen orin minulle. Seuraavalla kerralla Wendy suorastaan karjuin meille napakoin ohjein ja suoritimme viimein esteet mallikkaasti!

Valmentajan kommentti: Saatiinhan teillekin onnistunut suoritus! Husun meno näytti kyllä alusta asti siltä, että jotain kävisi. Muista itse pysytellä rentona, vaikka se joskus vaikeaa onkin, kun hevonen alla tuntuu tikittävältä pommilta. Muista hypyissä pitää paino keskellä, jalustimilla ja aika takana, niin et horjahda niin helposti. Keskivartalonhallintaharjoitukset voisivat tehdä terää, kun alla on noin valloittavan riehakas hevonen.

18.5.2013 - pituusesteet

Tänään Husu käyttäytyi huomattavasti herrasmiesmäisemmin, kuin edellisellä kerralla. Alkulämmittelyn pienten poukkoilujen jälkeen ori alkoi taipua kuolaimelle ja liikkui jo rennosti eteenpäin. Esteille päästessä Husu innostui taas huomattavasti, mutta pysyi silti nahoissaan.

Aloitimme treenin yksittäisellä tukkiesteellä, jonka hyppäsimme pari kertaa. Esteellä Husu sai päästellä pahimmat höyrynsä ja hyppäsi viimeisen kerran jo kuin oppikirjan mukaan.

Seuraavaksi suuntasimme harjoittelemaan trakehnerhaudalle. Husu hiukan epäröi ennen hyppyä, mutta loikkasi sitten komeasti korkealta ja kovaa yli. Pituuttakin hyppyyn tuli metrin verran ylimääräistä. Perään vielä kiukkuinen pukitus, joka sai tasapainoni aavistuksen horjahtamaan. Sain kuitenkin istunnan korjattua ja orin takaisin hallintaan. Toiselle kerralla ori hyppäsi jo tottuneesti yli ja pörisi innokkaasti perään.

Pöytä oli Husulle hiukan uusi asia, mutta ori loikkasi esteelle rohkeasti. Hiukan alustan kova kolina sai orin säikähtämään ja se kavahti holtittomasti kompuroiden alas. Rauhoittelin oria ja otin sen voltille rauhoittumaan. Seuraavalla kerralla tuli kielto - kuten arvata saattoi. Kolmannella kerralla hurjan kannustuksen ja rohkaisun saattelemana ori hyppäsi pöydälle ja reilujen pidätteiden avulla hyppäsi alaskin ihan tasapainoisesti. Kehuin oria vuolaasti.

Tukkiokserin yli Husu hyppäsi kuin pantteri, venyttäen itsensä notkeasti hypyn joka vaiheessa. Otimme okserin pariin otteeseen.

Lopuksi hyppäsimme vielä jokaisen esteen ratana. Husua sai etenkin pöydällä kannustaa edelleen rankasti eteenpäin, mutta tällä kertaa ori leiskautti esteen ylitse huomattavasti edellisiä kertoja rohkeammin. Muut esteet eivät paljoa oria hetkauttaneet vaan se venyi notkeasti hypyissä.

Lopetimme harjoituksen vielä helppoon tukkiesteeseen, jotta valmennuksestä jäisi kaikille osapuolille hyvä mieli.

Valmentajan kommentti: Niin, pöydälle ei tosiaan kuuluisi hypätä seisomaan, vaan sulavasti liitää yli... Tätä teidän ehkä tarvitsee vielä pienemmillä pöydillä vähän treenata, ettei tule porrassuoritusta. Muutenkin alkuvalmennuksenne meni aika lailla Husun sählätessä. Ihan kivasti sait sen kuitenkin loppua kohden parantamaan suorituksiaan ja lopussa pääsitte sen pöydänkin yli sitten kiipeilemättä, ihan vain hyppäämällä. Hyvähyvä. Viime kerrasta oli selvästi parannusta Husun vauhdissa, nyt se oli hallinnassa koko ajan.

1.6.2013 - omatoiminen harjoittelu

Tällä kertaa paikka oli jo Husulle tuttu, joten ori tyytyi lämmittelyssä vain hiukan pörisemään muille. Jo vartin kuluttua herra oli selkeästi rentoutunut.

Päätimme valita vesiesteen harjoittelua. Tässä Husu olikin oikea haka, vaikka se onkin joskus vähän karsastanut kimmeltävää vettä. Tällä kertaa loikimme veteen niin, että oli sekä ja hevonen, että ratsasja aivan likomärkiä.

Muutaman kerran jälkeen päätimme vielä ottaa ylös ja alas hyppyjä banketilla, sillä vesieste tuntui olevan oriille aivan helppoa kauraa. Ensimmäisessä alastulossa olimme lentää nenillemme, sillä Husu loikkasi aivan holtittomasti. Seuraavalla kerralla sujui jo paremmin. Ylöspäin mentiin korkealta ja kovaa, kuten aina.

Valmentajan kommentti: Olette menneet kevään aikana todella paljon eteenpäin. Husu häsläsi tällä kerralla paljon vähemmän kuin aiemmin, joten saitte tehtyä paljon ja hyviä suorituksia tuli joukkoon useita. Kuuntelit hyvin ohjeita ja Husukin kuunteli sinua, joten en näe mitään estettä sille, että edelleen kehitytte parina.

Bairdon on virtuaalitalli. Bairdon is a SIM game stable.
Ulkoasu © cormia / Ulkoasun kuvat © HL & kakuro / Luvaton kopiointi on rikos.