VIR MVA Ch Jefton's Cordelia

Jefton's Cordelia
VH05-029-8873
Ratsuponi (39.63%)
tamma, 147cm
yleispainotus
KO: VaB, RE 120cm
25-vuotias 19.10.2014
 
"Delia"
30.10.2008
Jefton Ponies
Ipsu
punarautias
vanhat sivut
YLA1, ERL-III
 

© Ipsu

 Luonne

Jefton's Cordelia, alias Delia, on yleisesti ottaen säyseä tamma. Oli sitten käsittelijänä pikkuinen pirpana tai aikuinen, käyttäytyy Delia samalla tavalla, ystävällisesti. Deliaa ei haittaa vaikka kaikki ei sujuisikaan juuri siten kuin ennen: taluttaa voi aivan hyvin oikealtakin puolelta tai sujahdella hoidettaessa hevosen vatsan ali. Kisapaikka ja lastaus ovat kuitenkin tilanteita, joissa tamma tarvitsee ihmiseltä varmuutta ja rauhallisuutta.

Kuten ohimennen jo mainittiin, on Delia hoidettaessa erittäin mukava ja voi hyvin luottaa ettei se tee mitään typerää karsinassaan. Hoitaja otetaan tosin karsinaan korvat luimussa, mutta kun tarkastuskierros (haistelu ja töniminen) on suoritettu, käyttäytyy neiti hyvinä päivinä yliystävällisesti ja huonoina päivinäkin kärsivällisesti. Erilaisten harjojen kanssa touhuaminen on Delian mielestä hyvinkin mukavaa ja tamman hörinä on hellyyttävää kuunneltavaa ja kaulan venytykset harjattaessa mitä suloisimpia. Erityisesti tamma pitää kaulan lihasten harjaamisesta ja sään tai harjan tyven rapsutuksesta. Kaviot nousevat hyvin ilmaan ja ainoana häiriötekijänä on hännän heiluminen hoitajan kasvojen edessä, joskus neiti tahallaan jopa päästelee ilmoja ulos peräkautta juuri, kun hoitaja puhdistaa takasia. Satulan ja suitsien laitto on tammalle arkipäiväistä, satula ehkä saa pari mulkaisua osakseen ja hoitaja joutuu venyttämään hampaat irvessä satulavyötä saadakseen sen kiinni. Mitään ennalta arvaamatonta ei kutienkaan tapahdu. Pintelit ja loimi on tammalle helppo laittaa, sillä yleensä Delia vain seisoskelee korvat hörössä paikallaan tai hieroo huulillaan hoitajalle uuden kampauksen. Yksin karsinassa ollessaan tamma on hyvin yksinäinen, joten karsinassa ei ole ollenkaan yläovea. Talliin tullessa juuri Delia on yleensä ensimmäinen, joka työntää päänsä ulos tervehtiäkseen höristen.

Ratsastettaessa Delia on normaali suomenjuntti, tai ehkä parempi kuvaus voisi olla että tavallinen tuntipolle. Alkukäynnit menevät löntystellen ohitse ja ravi on löysää ja temmotonta. Laukkakin muistuttaa yleensä enemmän keinuhevosen keinumista kuin hevosen laukkaa. Siksipä ratsaille päästetään vain vaativia ja kokeneita ratsastajia: eihän siitä mitään tulisi, että kilpahevosesta tulisi pullaponi. Alkukäynneistä saa raipan tai kannusten avulla suhteellisen reippaan ja viimeistään ravissa voi Delian vaativa peräänantoon. Tulee kuitenkin muistaa, että liian raskas käsi johtaa auttamatta mielenosoituksiin ja turhiin pysähdyksiin. Volteilla vauhti tuntuu ajoittain hidastuvan, mutta ratsastajan ollessa tarkkaavainen, sujuvat voltitkin hyvin. Laukasta saa pirteän ja pyörivän suhteellisen vähällä hikoilemisella, sillä eihän Delia kuitenkaan ole laiskanpuoleinen neiti alkuunkaan, tamma vain kokeilee rajojaan. Saatuaan laukata kunnolla, alkavat tehtävätkin saada uutta tempoa ja ryhdikkyyttä. Kouluratsastus on tamman mielestä ihanaa ja Delia suorittaakin liikkeet alusta loppuun riittävän keskittyneesti. Toki myös ratsastajalta vaaditaan enemmän jos halutaan saada vaativia liikkeitä, ei Delia koulussakaan mitään tee täysin ilmaiseksi. Esteratsastus on tammalle haastavaa, hyvällä tarkoittaen. Joskus tamma tosin kyllästyy liikaa hypättyään, vaikka kuinka pitää haasteista ja vauhdista. Hypyt osuvat nappiin ja ponnistukset tapahtuvat juuri oikealla kohdalla. Haastavuutta luo vain esteiden värit ja varsinkin kapeat esteet. Vesiesteillä Delia ei hermoile tosin lainkaan, ja muurille tultaessa se on yleensä ratsastaja, jota jännittää. Delia ryntää pirteästi esteille joka kerta, mutta tunnin hyppääminen on aivan tarpeeksi yhdelle kerralle. Pidempi harjoitus tuottaa vain läsähtäneet hypyt ja leiskuvuus katoaa kokonaan. Maastossa Delia on varmajalkainen, joskin hieman kuuma. Käsissä tamma kyllä pysyy hyvin ja rentoutuukin matkan varrella nopeasti.

Ykai Delian vihaamista asioista on lastaus. Mieluiten neiti kai jäisi kotiin tai vaikka kävelisi sata kilometriä kuin menisi koppiin, mutta neidille ei anneta periksi koskaan. Teutaroiminen alkaa heti kun Delia vain ymmärtää, että nyt pitäisi mennä koppiin ja taluttaja saakin siitä eteenpäin varoa varpaitaan tamman yrittäessä karata tai ainakin lykätä koppiin menemistä eteenpäin. Kärsivällisyydellä Delia on kuitenkin aina saatu koppiin sisälle eikä matkalla ongelmia enää ilmenekään.

Kisapaikalla Delia on aivan tohkeissaan kaikesta melusta ja hälinästä ja pälyilee ympärilleen korvat hörössä herkeämättä. Hoito ja satulointi sujuvat kuitenkin hyvin (joskus tamma unohtaa jopa pullistella), mutta alkuverryttelyssä ongelmat ne vasta alkavatkin. Neiti on tietenkin menossa jo ennen kuin ratsastaja on edes selässä ja koko verryttelyn ajan se pyörii ja hörisee muille hevosille. Varsinkin orit taitavat kiinnostaa tamman pään. Suoritus menee yleensä suhteellisen hyvin, sillä joko Delia kokoaa itsensä suorituksen alkaessa tai ratsastaja suuttuu hevoselle niin paljon, että pakottaa neidin menemään kunnolla. Jompi kumpi, hyvin on kuitenkin suoriuduttu tästäkin tilanteesta.

 Suku

i. Emperor OKA
YLA2, KRJ-II
ii. Kingston Tobias
WPB, 147cm
iii. Tofyas
wpb 42%, 149cm
iie. Diwall Cyfeilles
KRJ-III, VVJ-III
ie. OK's Remandana
KRJ-I, YLA2
iei. Lofty Towards
KRJ-II, YLA2
iee. VIR MVA Ch Inkiväärin Kirpeä
ERJ-I,YLA-II
e. Ch Cassie WLW
KRJ-I, YLA1, ERJ-III
ei. Scatha PB
KRJ-II, YLA3
eii. VIR MVA Ch Dark Arts
holst., 178cm
eie. Carniwhore
KRJ-II, YLA3
ee. VIR MVA Ch KL Molly
YLA2, KTK-III
eei. VIR MVA Ch Roundchild Roger
KTK-II
eee. VIR MVA Ch Kuupölyn Vampirica
KTK-III

 Jälkeläiset

22.07.2009 rp-tamma. Golden Pearl String kwa isä. Wharton BE om. Rähinä.

 Kilpailut

Jefton's Cordelia on sijoittunut KRJ:n alaisissa kilpailuissa 41 kertaa ja ERJ:n alaisissa kilpailuissa 57 kertaa
Kilpailukalenterin löydät täältä!

 Näyttelyt & Meriitit

10.04.2011 - NJ - Ponitila Adina - LKV2 - irtoSERT, JS - päätuomari: Alina J.
28.03.2011 - NJ - Painswick Ponies - LKV2- irtoSERT, JS - päätuomari: Anette N.
03.03.2011 - NJ - Trondheim Fjords - LKV1, BIS5 - MVA-SERT, JS - päätuomari: Kata P.
20.02.2011 - NJ - Krofnock Ranch - LKV1, BIS2 - MVA-SERT, JS - päätuomari: Peppi S.

Jefton's Cordelialle anottiin VIR MVA Ch -arvonimeä 19.06.2011! / Arvonimi myönnettiin 19.06.2011!

Jefton's Cordelia osallistua 1.6.2011 pidettyyn ERL:n Kesäkuun laatuarvostelutilaisuuteen
100 - 80 - 80 - 51 - 75 - 12 = 77,80 %. > ERL-III

Jefton's Cordelia osallistui yleislaatuarvostelun kesäkuun tilaisuuteen 22.06.2011
pisteet: 34+36+37+35 = 142p > YLA1 !

 Valmennukset & päiväkirja

06.05.2009 Yksityinen kouluvalmennus Barrier Stallissa, valmentajana Wetched, tasona Helppo A
Kommentti: Delialla oli mukava asenne alusta alkaen. Se oli kiinnostunut ympäristöstä mutta ei antanut sen haitata. Sen kävellessä maneesin uraa ympäri pystytin muutaman matalan pystyesteen ja muutaman apupuomin. Tarkoituksena oli treenata reittien ratsastamista nopeasti, johon kuului mm. aktiiviset painoavut ja johtaminen. Tamma oli esteillä hyvin halukas ja silmistä paistoi innokkuus. Tamma lämpeni nopeasti ja etenimme varsin nopeasti ratsastamaan rataa. Oli hyvä asia, että neiti oli niinkin virkeä, mutta välillä esteet menivät hieman sähläten ja turhalla kiireellä. Esteille tulee kuitenkin valmistautua ja tulla rauhallisesti, jotta virhepisteiltä vältytään. Lopuksi rata sujui hyvin ja suht. nopeastikkin, muista vain pitää katse seuraavalla esteellä, huomaamattasi se auttaa myös käyttämään painoapuja, jotka ovat puolet nopean radan ratsastamisen helpotuksesta. Hyvää työtä!


12.05.2009 Yksityinen kouluvalmennus FL Poniesissa, valmentajana auro-ra, tasona Helppo A
Kommentti: Delialla tuntui olevan hieman huono päivä, se kapinoi verryttelyssä pidätteitä vastaan, eikä olisi millään suostunut kulkemaan suoraan. Tämän takia päätimmekin työstää sen kanssa kolmikaarista kiemurauraa, jossa se joutuisi sekä taipumaan että suoristumaan. Taipumisen kanssa ei ollut ongelmia, mutta suoristumisen kanssa saimme tehdä melko paljon töitä. Lopulta apuun otettiin kaksi puomia, jotka asetin molempiin suoristuskohtiin. Tamma joutui näin pakosti suoristumaan vähintään kohtalaisesti, ja pian se alkoikin ottaa avut paremmin vastaan. Poistin puomit muutaman kerran jälkeen, ja suorituksenne säilyi hyvänä, hienoa! Välikäyntien aikanakaan emme antaneet tamman täysin lysähtää löntystelemään, vaan säilytit tuntuman, ja pyysit sitä vaihtelemaan käynnin tempoa. Tamma pysyi todella hyvin kuulolla, ja lopulta siitä löytyi täsmälleen oikea muotokin. Laukassa tulitte keskiympyrälle, ja otimme pieniä pätkiä lisättyä laukkaa. Vaikka alun esitysten perusteella hieman epäilinkin, esitti se kuitenkin todella upeaa venymistä, eikä minulle jäänyt juurikaan moitteen sijaa. Muotokin säilyi hyvänä, hienoa! Tsemppiä treenaamiseen, muista aina heti alkuunsa varmistaa, että avut varmasti menevät läpi.

26.05.2009 - Yksityinen kouluvalmennus Royamessa, valmentajana Veena, tasona Vaativa B<
Kommentti: Valmennuksen suoritus teillä oli tänään aivan upea! Delian liikkeet tulivat kauniisti esiin, ja täydet pisteet teille ravipohkeenväistöstä. Muoto oli hieman liian korkea, mutta läpiratsastaessa Delia rupesi antamaan periksi, ja taipuikin oikein rennosti alas asti. Laukka olisi saanut hieman enemmän pyöriä, mutta pienestä se suurikin ponnistaa! Hyvä suoritus, ja kyllä tästä tammasta vielä jotain tulee ajan kanssa.

26.07.2009 - Estevalmennus Woeverissa, valmentajana Emmmaa, tasona 80-100cm
Kommentti: Alkuverryttelyn aikana sain Deliasta hieman laiskanpuoleisen kuvan. Kuitenkin jo muutaman raipalla näpäytyksen jälkeen tamma rupesi hommiin. Perään anto ei tullut aivan automaattisesti, mutta muutaman kierroksen ajan sitä työstettyäsi, sait Delian kulkemaan perään annossa. Harjoitellessamme käyntiin siirtymisiä kontrollin parantamiseksi, ei teillä ollut käyntiin siirtymisessä ongelmia, mutta sitten kun olisi pitänyt siirtyä takaisin raviin, oli Delia vähän tahmeahko. Tämänkin sait sinnikkäällä ratsastuksellasi korjattua muutaman siirtymisen jälkeen. Tullessanne ensimmäistä kertaa sarjalle, sait Delian pysymään ihmeen reippaassa tempossa. Hypyt onnistuivat hyvin, enkä löytänyt istunnastasikaan mitään korjattavaa. Tämä jotenkin ylitti odotukseni alussa niin laiskan oloisesta ponista. Ehkä se oli sinun taitavan ratsastuksesi ansiota. Toisella kerralla tempo oli edelleen hyvä, mutta hiipui toisen esteen jälkeen. Odotellessanne vuoroanne, laukkasit Delian kanssa ympyrällä piristääksesi sitä. Kolmannella ja viimeisellä kerralla olin nostanut esteitä vähän ja laittanut viimeisen esteen okseriksi. Nyt sekä sinä että poni olitte tarkkaavaisia ja suoriuduitte sarjasta hyvin. Kehuin hyvää ratsastustasi, olitte ylittäneet odotukseni. Loppuverryttelyssä Delia vielä vähän kiukutteli, mutta aivan loppusuoralla rentoutui.
Ensivaikutelma Deliasta oli laiskan puoleinen, mutta yllätitte minut positiivisesti valmennuksen aikana.


7.11.2009 - Yksityinen kouluvalmennus Woeverissa, valmentajana ellli, tasona Vaativa B
Kommentti: Saavuin tallille hieman myöhässä, joten valmennettava ratsukko oli jo ehtinyt tehdä alkuverryttelyt. Maneesissa ratsastaja esittäytyi meymiksi ja hevonen oli Delia. Delia näytti tomeralta ja virkeältä suomenhevoselta, joka osasi perusasiat, sekä jotain vaativampaa.
Kerroin, että tänään hioisimme pääasiassa väistöjä. Delia liikkui aika tahmeasti, siksi ravasitte pari ympyrää molempiin päätyihin. Sekään ei silti näyttänyt auttavan, joten näpsäytit sitä parikertaa raipalla. Se saikin Delian reagoimaan, ja tuloksena oli pieni pukki. Naurahdit vain selässä Delian onnettomalle pukki yritykselle. Annoin sinun vielä verrytellä suht. itsenäisesti laukassa, ennen kuin aloittelit väistöt. Ensiksi väistätit pitkälläsivulla Delian takaosaa. Delia meni ensimmäisellä kerralla puolet urasta huonommin, mutta se parani koko ajan päätyä lähestyttäessä. Seuraavalla kerralla Delia väisti jo koko sivun, ja se asettuikin todella hyvin. Delia näytti olevan hyvin kuolaimella,ja kuunteli apujasi tarkkaavaisena. Seuraavaksi vaihdoit suuntaa. Tähän suuntaan Delia oli aika jäykkä, ja sinun piti mennä maneesin ympäri, ennen kuin se suistui väistämään takaosaansa.
Mutta kun sait taivuteltua sitä, Delia kulki todella nätisti. Sen jälkeen olikin vuorossa etuosa. Delia väistöi etuosaansa paljon helpommin kuin takaosaansa, joten sen taivutteluun ei mennyt aikaa juuri yhtään. Teit etuosan väistöt vielä toiseen suuntaan. Sitten aloitimme pohkeenväistöjä käynnissä. Delia meni todella hyvin, sillä äsköisen tehtävän jälkeen se kuunteli apujasi entistä tarkemmin. Olit itsekin rennon näköisenä selässä, ja luotit siihen, että kyllä mun Delia nää hommat osaa.
Ja täytyy myöntää, niin se osasikin. Menit kerran pohkeenväistöt käynnissä, sitten siirryit raviin. Ravissa Delia ei meinannut enää keskittyä niin hyvin, vaan se lähti ryntäämään. Sait sen kuitenkin rauhoitettua, ja pääsitte itse tehtävän pariin. Delia meni loppujen lopuksi ehkä metrin pohkeenväistöä, joten ravissa tehtävä pitäisi tehdä uudestaan. Ravasitte kerran maneesin ympäri harjoitusravissa, ja aloitit uudelleen. Nyt kun Delia oli saanut purettua turhia energioitaan, se kulki jo paljon nätimmin. Vielä oli vuorossa laukka, sitten vaihdettaisiin suunta. Laukassa Delia hätiköi hirveästi, eikä se meinannut pysyä aisoissa ollenkaan. Kun se sitten loppujen lopuksi rauhoittui, väistö onnistui ihan hyvin.
Toiseen suuntaan Delia oli paljon virkeämpi. Käynnissä menit vain vähänmatkaa, sillä se onnistui lähes täydellisesti. Ravissa Deliaa täytyi taas hieman rauhoitella, mutta parin ravi-käynti-ravi pätkän jälkeen, onnistui sekin hyvin. Laukkaan meni taas aikaa, sillä Deliaa piti rauhoitella. Kun olit saanut Delian menemään hyvin pohkeenväistön jokaisessa askellajissa, jätin sinut tekemään itsenäiset loppuverkat.
Delia on oikein tomeran oloinen hevonen. Osaat kuitenkin käsitellä sitä, ja tiedät sen temput. Olette oikein mukavan oloinen pari, joka osaa, ja haluaa kehittää itseään eteenpäin.

7.11.2009 - Yksityinen kouluvalmennus Woeverissa, valmentajana ellli, tasona Vaativa B
Kommentti: Aloitit valmennukset kevyellä alkuverryttelyillä. Teit kevyessäravissa muutaman ympyrän, ja taivuttelit sitä.
Tällä kertaa menisit Delialla laukanvaihtoja. Delia oli todella pirteällä päällä, joten teit sen kanssa ensin muutaman laukka verryttelyn. Laitoin teille ensin puomin avuksi, jotta Delia tajuaisi paremmin, mitä nyt täytyisi tehdä. Delia laukkasi ensin vain puomin yli, ja lähti ryntäämään. Teit kuitenkin runsaasti puolipidätteitä, ja seuraavalla kerralla Delia vaihtoi hieman puomin jälkeen. Jatkoit suoraan laukassa uudestaan puomille, ja tällä kertaa Delia vaihtoi laukan puhtaasti. Tulit vielä muutaman kerran niin, että Delia vaihtoi laukan. Sitten oli toisen suunnan vuoro. Taivuttelit ja verryttelit Deliaa vielä vähän tähänkin suuntaan, ennen kuin aloitit tehtävän. Delia vaihtoi ensimmäisellä kerrallla taas puomin jälkeen, mutta sen jälkeen se vaihtoi puhtaasti aina kun tulit. Otin seuraavaksi puomin pois. Delia ei tehnyt ensin elettäkään vaihtaakseen laukkaa, vaan se vain laukkasi eteenpäin, kuin mitään ei olisi. Sinun täytyikin kertoa Delialle hieman kovemmilla avuilla, että nyt hevonen sinun täytyisi vaihtaa laukka. Delia ymmärsikin viestisi oikein, ja vaihtoi laukan pukkisarjaa ennen. Hymyilit leveästi, sillä olit saanut Delian reagoimaan apuihisi toivomallasi tavalla. Seuraavaksi Delia vaihtoi laukat, mutta se teki siitä aina itselleen turhan ison numeron, ja lähti vaihdon jälkeen hurjaan laukkaan. Tulit seuraavan kerran kuitenkin niin kootussa laukassa, ja pidit sen niin hyvin allasi, että sillä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin vaihtaa laukka nätisti ja olla rauhassa. Kun olit vaihtanut laukan puhtaasti muutaman kerran onnistuneesti, vaihdoit suuntaa.
Tähänkin suuntaan Delia lähti ensin ryntäilemään, mutta sait sen hallintaan nopeammin kuin äsken. Nyt hevonen menikin oikein nätisti, ja se laukkasi muodossa ja käytti takaosaansakkin hyvin.
Kun olit saanut sen vaihdettua laukkaa puhtaasti tähänkin suuntaan annoin sinun tehdä Delian kanssa loppuverryttelyt. Ravailit vähän aikaa sen k !anssa, ja annoit sen sitten kävellä pitkillä ohjilla.
Ratsastit Deliaa hyvin, eikä minulla ole oikeastaan moittimista ratsastuksestasi. Delia oli hieman kankea, mutta lopussa se kulki oikein hyvin. Olette todella hieno ratsukko.

ULKOASUN © Eveliina 2008   TEKSTIEN © Ipsu   KOPIOIMINEN KIELLETTY!
Muistathan, että tämä on virtuaalihevonen! / This is a SIM-game stable horse!