Abbervail Denby

Abbervail Denby
VH-59619
Ratsuponi (62.5%)
Eucarya Warmbloods
149cm
este -ja koulupainotus
KO HeA, RE 110cm
3-vuotias 00.00.2010
 
"Dennis"
ori
21.07.2008, ikä
Jefton Ponies
vanhat sivut
kimo
Tavoitteena:
ERJ-?, KRJ-?, YLA-?
 

© Ipsu

 Luonne

Abbervail Denby, eli kavereiden kesken vain Dennis, on lempeä oriherra, joka nauttii keppostelusta. Tämän jalon taidon piiriin kuuluvat niinkin hoitajaa ilahduttavat asiat kuten karsinasta karkaamiset ja tönimiset sekä monet muut, joihin pääset tutustumaan, kunhan astut lähemmäs tätä oria. Ei kannata pelätä, sillä kyseessä on ihan järkevä hevonen, joskin piristettynä omalaatuisuudella, joka tekee siitä tutustumisenarvoisen kaverin.

Hoitaessa Dennis ei ole mikään hirmu, mutta koettelee lähes päivittäin tallin väen hermoja. Huudahdukset "Perhanan Dennis, taas se juoksee tammalaitumia kohti!" tai "Taas on kauravarastossa käyty, nyt sille ponille käy kalpaten..." ovat hyvin normaaleja Kwaliteitin pihapiirissä. Ei tarvitse arvuutella minkä rautiaan ponin perä katoaa vaivihkaa tallin ovia kohti - riimunnaru ja herkkupala (toimii aina!) mukaan ja poninmetsästys voi alkaa. Tämän takia on parempi pitää Dennis kiinni karsinassa taikka sitten molemmin puolin kiinni käytävällä. Viimeisin on kaikista paras vaihtoehto, sillä myös kahlekuninkaan hommia tekevä Dennis on fiksuna pollena ymmärtänyt jotenkin miten vetosolmu avautuu - mutta (vielä?) niin hitaasti, että hoitaja tai joku muu ehtii tulla kieltämään ponia. Denniksen lempipuuhaa on myös harjakorin sekä sen sisällön tutkiminen ja kumoontyöntely, hoitajan ylimalkainen töniminen ja herkkupalojen sitkeä etsiminen. Potkimista ja näykkimistä Dennis ei ole oppinut. Makupaloja se etsii varovasti hamuillen hoitajan taskuista ja vaikka mistä, saattaa se joskus näykkäistä hellästi, mutta ei niin että se sattuisi. Jottei ori oppisi pahemmille tavoille on parempi laittaa ruokakuppiin, eikä antaa niitä kädestä. Kärsivällisyys kuuluu Denniksen vähäisiin hyveisiin, se nauttii laiskottelusta ja pitää kovin harjaamisesta. Pitäähän poninkin välillä kuoriutua mutapanssaristaan (varsinkaan kun sitä ei tarvitse itse tehdä). Varusteiden laittaminen sujuu vikkelään, vaikka saattaa joskus vastustella kuolaimien laittamista.

Ratsastaessa Dennis toimii täysin normaalia luonnettaan vastoin; on epävarma ja säpsähtelee herkästi ratsastajan pohjetta kuin maneesin tai kentän nurkissa piileviä mörköjä. Ratsastajan kannattaa suhtautua tähän rauhallisesti ja armeliaasti, sillä kunhan Dennis rentoutuu ja sen myötä rauhoittuu ja alkaa keskittyä paremmin ratsastajan antamiin ohjeisiin. Lämmittely on siis Denniksen kanssa kaiken a ja o. Jos ori säpsähtää jotain, täytyy pysyä itse kylmänrauhallisena eikä hätiköidä itse, joka vain yllyttää ponia. Pysyy vain rentona selässä ja pidättää, niin kaikista säikähdyksistä selvitään kunnialla. Dennis saattaa olla myös laiskahko, mutta raippa saa äkkiä poniin liikettä. Raippaa ei tarvitse välttämättä edes käyttää, sillä pelkkä sen olemassaolo saa jo Denniksen kaviot kiitämään. Denniksellä on usein tapana kulkea lapa edellä ja laukannostot oikeaan kierrokseen tuottavat usein päänvaivaa. Kunhan oria vain taivuttelee paljon, se ei kulje enää lapa edellä. Denniksellä on myös tapana oikoa kulmissa ja muutenkin, mutta sisäpohje pitää kyllä Denniksen ruodussa. Dennis vaatii melko herkän ratsastajan, sillä se alkaa helposti painaa kädelle jos sen suuhun jää sahaamaan tai otteet ovat liian kovia. Pohkeelle Dennis ei ole arka, paitsi alussa saattaa säpsyä sitä. Hypyt saavat Denniksen innostumaan totaalisesti, vaikka kouluratsastus on myös orin mieleen. Se nauttii haasteista. Dennis hyppää reilun metrin korkuisiakin esteitä, mutta saattaa toisinaan innostua liikaa ja liian vauhdin aiheuttama keskittymättömyys saattaa aiheuttaa pudotuksia. Kunhan ori on hyvin hallinnassa, hypyt ovat mietittyjä ja hyviä. Okserit ovat Denniksen heikko kohta, ja muutkin erikoisesteet hermostuttavat sitä, jollei se ole niitä saanut nähdä tai tutkia se voi hyvinkin kieltää.

Lastaus sujuu Dennikseltä yleisesti ottaen hyvin. Jos trailerissa on toinen tuttu hevoskaveri odottamassa ja samaan aikaan sitä houkutellaan porkkanalla tai millä vain herkkupalalla, ei tarvitse kauan miettiä kun ori on jo tyytyväisenä trailerissa. Matkat sujuvat rennosti heiniä mutustellessa, mutta ulostuleminen aiheuttaa hieman hankaluuksia. Yhtäkkiä traileri vaikuttaakin ahdistavan pieneltä ja ahtaanpaikankammo iskee kuin salama oriin! Vanha, matkustamiseen tottunut hevoskaveri saattaa hillitä ryntäämistä.

Kisoissa Dennis tutkailee ympäristöään korvat hörössä ja huutelee silloin tällöin tammoille. Läheltä kulkiessa täytyy tietty hieman osoittaa miten komeita sitä ollaan ja vähän pöhistä, siinä kaikki. Pahimpina kiima-aikoina Dennis saattaa hyvinkin jyrätä äkkiarvaamatta tammayksilöiden luokse, joten sen kanssa täytyy olla tarkkana. Dennis nauttii kisapaikoilla olemisesta ja sen hoitaminen ei tuota ongelmia orin tutkaillessa ympäristöä herkeämättä. Lämmittelyyn on hyvä varata aikaa, ettei suorituksessa ori ala vain säikähdellä.

© Aimie

 Suku

i. Abbervail Derby evm
wB, 135cm
ii. Debonation's evm
wB, sk. 136cm
iii. Foxfire Blitz evm
iie. Creamy Anyie evm
ie. Jolly v. Rohan evm
wB, 124cm
iei. Gator Bite evm
iee. Lui Lui evm
e. Oasis The Rain evm
rp 25%, 145cm
ei. Scott evm
xx, 156cm
eii. Jacardi evm
eie. Peach Tart evm
ee. Abbervail Ohio evm
rp 50%, 143cm
eei. Mandrex evm
eee. Solaris evm

sukuselvitys tulee joskus aikanan jooo!

 Jälkeläiset

25.12.2009 ori Bright Star of Bagardi F e. Huckleberry Approval om. om. Jenna
25.07.2009 ori Dénmerel kwa e. Seis Merel om. om. Aino W.

 Sijoitukset

ERJ x 5 KRJ x 00
00.00.09, kutsu, 100cm, 0/00
11.12.09, kutsu, 110cm, 6/20
11.12.09, kutsu, 120cm, 1/16
12.12.09, kutsu, 100cm, 4/22
12.12.09, kutsu, 110cm, 1/17
12.12.09, kutsu, 120cm, 1/15
00.00.08, kutsu, Helppo A, 0/00
00.00.08, kutsu, Helppo A, 0/00
00.00.08, kutsu, Helppo A, 0/00
00.00.08, kutsu, Helppo A, 0/00
00.00.08, kutsu, Helppo A, 0/00

 Näyttelyt

00.00.2010, lk 0. ratsuponiorit, Paikka, tulos
00.00.2010, lk 0. ratsuponiorit, Paikka, tulos
00.00.2010, lk 0. ratsuponiorit, Paikka, tulos

 Valmennukset & päiväkirja

28.03.2010 - estevalmennus - valmentajana Chao
Tämä kaunis ja kuuliainen, superkiltti ratsukko lämmitteli kentällä ja hämmästyi silminnähden, kun ilmoitin, että lähtisimme maastoon. Kääräisin hihani ylös ja lähdin tallustamaan kohti pururataa, jolla pitäisin laukka- ja mäkitreeniä, monipuolisuushan on innoittavan harjoittelun aa ja oo. Niinpä, kun pääsimme tarpeeksi suuren mäen päälle, pyysin ratsukkoa laskeutumaan sitä käynnissä ja nousemaan ravissa. Vaan ponin kuntohan kesti ravissa nousun helpommin, kuin olin luullutkaan ja siksi vaikeutimme hieman tehtävää ja pyysin ratsukkoa nousemaan mäkeä laukassa. Muutaman kerran laukattuaan mäkeä ylös, alkoi herra hieman hiipua, ja pidimme vartin hengähdystauon kävelyn merkeissä. Kävelimme suoremmalle osiolle, jossa rataa jatkui silmänkantamattomiin.Siinä ratsukko sai tehdä laukkatreeniä, puoli kilometriä rauhallista laukkaa, kilometrin spurtti ja puolikilometriä rauhallista laukkaa, sitten kymmenen minuuttia kävelyä ja uudestaan ja Justin suoritui tehtävästä mallikkaasti, vailla pienintäkään ongelmaa. Olen vaikuttunut tämän tallin ponien luonteista, ne ovat suorastaan kermaisia, kaikki. Ratsukko jäähdytteli maastossa ja minä suuntasin kohti kotia.

20.03.2010 - estevalmennus - valmentajana Judith
Jo lämmittelyistä lähtien pystyi huomaamaan hevosen tasokkaat liikkeet ja kuvittelemaan hyvän tekniikan hypyssä - enkä tullut pettymään. Alkuverryttelyt ratsukko teki itsenäisesti, samalla kun valmentaja raahasi maneesiin tolpat ja puomit kolmelle esteelle. Harjoittelisimme hieman jumppasarjoja ja laukanvaihtoja esteillä. Laukkaverryttelyjen jälkeen siirryttiin ensin pienille kolmoisristikkosarjalle, joka oli tehtävänä mennä ravissa venyttäen hieman askelia ratsastajan keventäessä. Ratsastajan täytyy muistaa pitää ohjat kädessä ja pohkeet kylkien lähellä, jotta tehtävä suoriutuisi parhaalla tuloksella. Ratsastaja jäi hieman puristamaan pohkeilla, mutta muutoin virheitä ei ollut kummassakaan suunnassa pienen korotuksenkaan jälkeen. Justin tuli innokkaasti innareille myös laukassa, mutta hutiloi hieman - kehottaessani ratsastajaa tekemään puolipidätteitä väleissä, ori tuli kuuliaiseksi ja suoritti tehtävän mainiosti. Laukanvaihtoja harjoittelimme yhdellä 80 cm:n pystyllä, joka oli asetettu koko rata leikkaa-radan keskelle, ja esteellä tuli vaihtaa laukka uutta suuntaa varten. Aluksi Justin töpeksi, eikä olisi halunnut millään vaihtaa laukkaa, vaan puri kuolaimelle hermostuneesti. Kun ratsastaja johti ohjaa enemmän ja muutti hieman pohkeidensa paikkaa, ori tuli alas oikealla laukalla. Toiseen suuntaan vaihtaminen ei tuottanut lainkaan ongelmia, joten päätimme lopettaa valmennuksen hyvin mielin. Kun ratsastaja muistaa olla tarpeeksi tomera ja selkeä avuiltaan, tästä ratsukosta kehkeytyy varmasti vielä jotakin!

07.12.2009 - estevalmennus - valmentajana maria
Punaruunikko newforestori tepasteli hermostuneen oloisena maneesiin. Välillä se säpsyi puomienkolinaa kun asettelin niitä vielä paikoilleen. 'Ala vaan verkkailemaan sitä itsenäisesti', huudahdin sinulle samalla kun mittasin sarjavälejä. 'Anna sille tilaa sieltä edestä, niin se pääsee liikkumaan'. Ohjeita sateli yhtenään, ja pikkuhiljaa meno alkoi näyttää paremmalta, aluksi oli ratsastaja ja hevonen ja nyt yhtenäinen ratsukko. Kun poni oli saatu ruotuun ja se ymmärsi mitä siltä odotetaan, lähdettiin kokeilemaan verkkaesteitä. Suurella keskiympyrällä oli neljä estettä tasaisin välein. Pointtina oli se, että jokaiseen väliin saatiin sama määrä askelia, ja suoristuksesta yhtenäinen ja ennenkaikkea tasainen. Parin ympyrän jälkeen tämä alkoi onnistua, Justin oli hyvin tarkka jaloistaan ja puomit pysyivät kannattimillaan. Siirryimme sitten pienelle jumppasarjalle pyöristämään hyppyä, sitä emme hioneet kauan, koska jumppasarja on hyvin raskas hevoselle. Kun ori oli päässyt hyppäämisen makuun rakensin vielä muuteman esteen ja kerroin sinulle radan. Olin suunnitellut teille melko yksinkertaisen radan, joka piti nyt ratsastaa mahdollisimman huolella. Koska Justin on vielä nuori hevonen, se tarvitsee paljon onnistumia ja tälläiset yksinkertaiset tehtävät tuovat niitä ja ovat varmasti orin mieleen. Rata sujui moitteitta, yhtä sarjaväliä lukuunottamatta, sinne tuli nimittäin yksi puolikas askel, jonka ratsastaja olisi voinut korjata. Justin ei vielä osaa itse katsoa välejä, joten ratsastajan pitää olla skarppina selässä opastamassa sitä. Kaikenkaikkiaan valmennus sujui teiltä ratsukkona oikein mainiosti, ajatuksenne käyvät hyvin yhteen. Muista vaan olla vielä skarpinpana yksinkertaisissakin tehtävissä ja anna orille tilaa edestä jolloin se pääsee kunnolla liikkumaan.

ULKOASUN © Eveliina 2008   TEKSTIEN © Ipsu   KOPIOIMINEN KIELLETTY!
Muistathan, että tämä on virtuaalihevonen! / This is a SIM-game stable horse!